2008. december 12., péntek

Vratné lahve - Csereüvegek

Így, hogy legtöbbünk a párválasztás előszobájában, sőt már a nappaliban, urambocsá a hálószobában malmozik, érdemes előretekinteni, és megkukkolni, hogy lesz majd ez, mikor már a konyhán a spájzon meg az erkélyen is túl leszünk. Vagy inkább, hogy hogy lehet. Vagy inkább, hogy hogy nem szeretnénk, hogy legyen.
A cseh filmekről általában azt tudjuk, hogy viccesek, a kispolgárokról szólnak kispolgároknak és játszik bennük Jaromír Hanzlík. Jan Svěrák ebbe a sztereotípiába nem nagyon illik bele. Rendezett ő vígjátékot persze, meg anno még az Olajfalót is ő csinálta, de igazából a dráma fekszik neki. A Kolját szerettük, az Általános iskolát meg a kritikusok szerették, majdnem Oscart kapott, de aztán mégsem. Helyette a Mediterraneo nyert, egy bizonyos Silvio Berlusconival a produceri székben...
A Csereüvegek sem egy szórakoztató esti tinglitangli. Inkább olyan komolyabb drámának tűnik egy halófélben lévő kapcsolatból, ami már a konyhaszekrények legsötétebb zugait is megjárta. És hogy van-e megoldás? Megnézzük, azt kiderül.

Nincsenek megjegyzések: