2009. január 27., kedd

Film után - Amal

Röviden, tömören: Nagyon kellemes. Sajnos nem voltam még Indiában, nem tudom hát megmondani, mennyire reális az a világ, amit ez a film bemutat. A sztorik alapján, amiket eddig hallottam több a koldus, a féllábú, -szemű, -kezű, - fülű, -kegyelmű atyafi, a szemét, a bűz (ez utóbbi a filmszínházban ugye irreleváns), mint Amal világában, no, de az az országimázs központ vesse az első követ a készítőkre, aki nem próbálta volna meg kicsit jobb színben feltüntetni saját háza táját egy nemzetközi produkcióban, mint amilyen maga valójában. Amúgy meg nem is ez az elsődleges mondanivaló itten kérem, hanem az hogy a bociszemű, fintorvigyor (,nyomokban Scottie Pippenre emlékeztető) Amal hogyan tereli a jólelkét Delhi utcáin a 8000 hiénakuli között (itt jegyezném meg, hogy aki nem tudná, a riksadriver helyes magyar fordítása a riksakuli).
Végig izgul az ember, hogy nehogy történjen valami rossz ezzel a szende szellemmel, a jólelkűség és tiszta szívűség utolsó, árva bástyájával ebben az emberembernekfarkasa környezetben, és persze van is miért, mert történik is, de az is csak lelki és szellemi javulásunkat szolgálja. Mert ebből a szempontból ez a film jeles. Ami rögtön fel is veti a következő követelésemet, hogy aszongya tessék kötelezően levetíteni fent nevezett filmet az összes luxustárgy-fetisiszta pénzhajhásznak (mondjuk nekem). Tisztuljatok!
Szép a történet, szépek az emberek, szép az egész milliő, ahol szorgos Amalunk nap mint nap hajtja riksáját. Ajánlom ezt a filmet mindenkinek, aki nem találja a helyét a konzumtársadalom szorításában, nem érti, miért vágyik egy újabb Gucci kegytárgyra, vagy egy olyan munkahelyre, ami még a mostaninál is többet fizet.
Amúgy kérdéseimre megkaptam a választ: A manusz és Amal nem talál egymásra. A manusz rátalál Amalra, de Amalnak egyáltalán nincs szüksége arra, hogy rátaláljon a manuszra, hisz Amal az, amit/akit mindenki keres. A sok pénz csak tüneti kezelésre ajánlott. Amal állva maradásával és az elefánttal kapcsolatban azonban nem árulhatok el részleteket. Maradjon pár titok azoknak is, akik még nem látták a filmet.

Nincsenek megjegyzések: