2009. január 14., szerda

Film után - Vicky, Cristina, Barcelona - eredeti hanggal

A napokban off-program volt módom megnézni a filmet eredeti hanggal, ami sokat számít a film megítélésénél, hiszen - emlékeztek - a magyar szinkron miatt indult eleve mínusz 10 pontról az értékelése.
Ami a nyelvi aspektusokat illeti, Juan Antonio angoljára nem lehet panasz, érthetően és választékosan beszél, kedves spanyol akcentussal. Az ajánlattevő jelenetben sokszor elhangzik Oviedo neve, Vicky szájából "Obiedo", Cristináéból "Oviedo", Juan Antonioéból pedig a kettő valamiféle keveréke formájában, érdemes megfigyelni. Továbbá Maria Elena akcentusos angolja is nagyon szerethető, főleg annak aki már beszélt spanyolokkal angolul.
Ami a városreklámot illeti, van valami a dologban, bár meg kell hagyni, hogy főleg a Lakótársat keresünk óta Barcelonának nemigen kell reklám, viszont továbbra is megvan az a varázsa, amit nem kis részben Gaudi munkásságának nyomai okoznak. Az igazi reklám szerintem Oviedóé, amelyről nem hallottunk a film előtt, de úgy tűnik érdemes belevenni spanyolországi útitervünkbe ezt a kisvárost is, mert a filmben nagyon szépnek mutatkozik.
Ezen a ponton térhetünk ki a film azon sajátságára, hogy a bemutatott helyszínek mintha mind valamilyen mesevilágban lennének, nem látunk sehol egy piszkos utcát, lepukkant embereket, ami pedig azért Spanyolországnak is része. Ilyen szempontból egyoldalú a film, csak az élet napos oldalát mutatja, bár elismerjük hogy ez nagyon passzol Spanyolországhoz és a barcelonai nyár témájához is, de a realitástól azért távol áll.
A film egy mondatban összefoglalva azt a kérdést vizsgálja a két barátnő történetén keresztül, hogy mi történik akkor, ha kiszakadunk megszokott, kiszámítható életünkből, kizökkentenek minket belőle és teljesen váratlan, hihetetlen tapasztalatokat szerzünk. Mi erre a válaszunk? Lassan elfelejtjük az egészet és visszatérünk a megszokott kerékvágásunkba vagy otthagyjuk korábbi életünket a kalandért? Mindkét lány a maga módján reagál a történtekre.
A filmet azoknak ajánlhajtuk, akik szeretik Spanyolországot és érdeklődnek a művészek bohém életvitele iránt.

Nincsenek megjegyzések: